Homilie na neděli Nejsvětější Trojice 4.6.2023

4.6.2023, neděle Nejsvětější Trojice

Ve svátku Nejsvětější Trojice se setkáváme s tajemstvím, které nedokážeme pochopit. Ale Bůh nám přesto dává schopnost ho přijmout ve víře.

Existence tří božských osob v jedné Boží podstatě je od počátku problém. Byly vybudovány různé filosofické systémy, které měly tento problém popsat a ozřejmit. Ovšem bez valného úspěchu.

Je jediný Bůh, to je základ křesťanské i židovské a muslimské víry. Tento jediný Bůh ovšem existuje ve třech osobách. To je problém, protože u člověka identita jedince znamená existenci jedné osoby. Jeden člověk znamená jedna osoba, jinak si to nemůžeme představit.

U Boha je to ale jinak. Bůh je jeden, ale jest ve třech osobách, které se nazývají Otec, Syn a Duch svatý. Na to, aby lidský rozum tuto skutečnost přijal a aby jí věřil, je příliš krátký. To je hranice, za kterou se svým rozumem nemůžeme, ale které se můžeme dotýkat svou vírou. Při slavení eucharistie vyznáváme svou víru a říkáme:

Věřím v jednoho Boha

Věřím v jednoho Pána Ježíše Krista, jednorozeného Syna Božího

Věřím v Ducha svatého

Ve víře jsou tajemství, která nedokážeme rozumem vyložit, ale kterým přesto věříme, protože k nim máme jiný přístup než jenom rozumem. Boží Trojice má svůj vnitřní život, mezi osobami jsou specifické vztahy, ale navenek vždy působí jako jeden Bůh. Vlastně až na Božího Syna, neboť on se vtělil, stal se člověkem. To ostatní osoby neudělaly.

Tajemství Nejsvětější Trojice nedokážeme vyložit, ale přesto víme, že je pravdivé. Bůh nám k němu dává alespoň nějaký přístup skrze modlitbu. Je obtížné je vysvětlit, ale je snazší je vyznávat v modlitbě. To je cesta poznání víry.

Když Ježíš mluví v noci s Nikodémem, tak nepředstavuje Boží lásku jako teologické schéma odhalující Boží tajemství, nýbrž jako začátek dialogu mezi Bohem a člověkem. V tomto dialogu má Bůh iniciativu, Bůh vždycky oslovuje člověka a je na člověku, aby na toto oslovení reagoval. Jediná smysluplná odpověď na dar lásky je opět odpověď láskou. Nemusíme si dělat starosti, že Bohu tak úplně nerozumíme, jestliže na jeho výzvu lásky odpovídáme láskou.

Farnost Dolní Počernice

ŘÍMSKOKATOLICKÁ DUCHOVNÍ SPRÁVA FARNOSTI U KOSTELA NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

Číslo účtu

2400040748/2010, Fio Banka

Kontakty

Třída Národních hrdinů 71

190 12 Praha 9 – Dolní Počernice

administrátor farnosti

P. Libor Ovečka, tel: 732 944 964

© 2024 ŘÍMSKOKATOLICKÁ DUCHOVNÍ SPRÁVA FARNOSTI U KOSTELA NANEBEVZETÍ PANNY MARIE