Zamyšlení k mešním textům z 28. 8. 2024

Středa 28. 8. 2024 – 21. týden v mezidobí

2 Sol 3,6-10.16-18

Bratři, přikazujeme vám jménem Pána Ježíše Krista: straňte se každého bratra, který žije nespořádaně, a ne podle zásad, které jste od nás přijali. Víte sami, jak nás máte napodobovat. Když jsme byli u vás, nezaháleli jsme ani jsme chleba nejedli od nikoho zadarmo. Naopak: ve dne v noci jsme se lopotili, abychom nikomu z vás nebyli na obtíž. Ne že bychom na to neměli právo, ale dáváme vám sami sebe za vzor, který byste mohli napodobovat. Ano, už tehdy, když jsme byli u vás, přikazovali jsme vám: „Kdo nechce pracovat, ať nejí.“ Sám Pán pokoje ať vám uděluje pokoj vždycky a každým způsobem. Pán buď s vámi se všemi. Já, Pavel, (jsem napsal) pozdrav vlastní rukou. Tak označuji každý svůj list, tak píšu. Milost našeho Pána Ježíše Krista s vámi se všemi!

Autor vyzývá své adresáty, aby řádně pracovali a nepropadali fake news. Někteří totiž dospěli k názoru, že přichází konec této éry, nastává druhý příchod Kristův a přestali se starat o normální život, takže starost o ně nakonec připadla obci. Autor odkazuje na Pavlův příklad (píše jeho jménem), kdy Pavel skutečně vedle své misijní činnosti také normálně pracoval. To je možná i něco, co církev do budoucnosti čeká – i ti, kdo slouží druhým svátostným způsobem budou možná muset normálně pracovat, alespoň částečně. Ostatně pro pamětníky dob naší totality to není nic nového.

Mt 23,27-32

Ježíš řekl: „Běda vám, učitelé Zákona a farizeové, pokrytci! Podobáte se obíleným hrobům: zvenčí se zdají pěkné, ale uvnitř jsou samé kosti z mrtvých a všelijaká nečistota. Tak i vy se navenek lidem zdáte spravedliví, ale uvnitř jste samé pokrytectví a špatnost. Běda vám, učitelé Zákona a farizeové, pokrytci! Stavíte náhrobky prorokům a zdobíte pomníky spravedlivých a říkáte: ‚Kdybychom my žili v době našich předků, neprovinili bychom se s nimi proléváním krve proroků.‘ Tak svědčíte sami proti sobě, že jste potomci těch, kdo proroky vraždili. Dovršte tedy míru svých předků!“

Ježíš pokračuje ve své řeči proti farizejům a zákoníkům. Nekritizuje je za jejich zbožnost samu o sobě, ale za formálnost a pokryteckost, s níž svou zbožnost projevují navenek. Honosí se uctíváním minulých svatých (proroků a jiných významných osob), kteří se stali oběťmi právě takových formalistů a moralistů, jako jsou oni dnes. Jejich uctívání je pak dalším pokrytectvím.

Ježíš neustále vystupuje proti formální zbožnosti a tupému dodržování Zákona. Boží zákon, který byl dán ku prospěchu lidí, lze zneužít k jejich likvidaci, minimálně morální. Tak se to v dějinách neustále opakuje. Současný papež se snaží na takový přístup upozorňovat a volá po jeho odstranění. Pravidla člověk potřebuje, ale nesmí se stát kladivem na čarodějnice.

Farnost Dolní Počernice

ŘÍMSKOKATOLICKÁ DUCHOVNÍ SPRÁVA FARNOSTI U KOSTELA NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

Číslo účtu

2400040748/2010, Fio Banka

Kontakty

Třída Národních hrdinů 71

190 12 Praha 9 – Dolní Počernice

administrátor farnosti

P. Libor Ovečka, tel: 732 944 964

© 2024 ŘÍMSKOKATOLICKÁ DUCHOVNÍ SPRÁVA FARNOSTI U KOSTELA NANEBEVZETÍ PANNY MARIE