Homilie na 28. neděli v mezidobí 13.10.2024

13.10.2024, neděle, 28. během roku

Člověk, o kterém mluví evangelium podle Marka, smýšlí jako zákazník, který si chce něco koupit. Ale Ježíš to odmítá. Bůh neobchoduje, Bůh dává zadarmo.

Nějaký člověk přichází k Ježíšovi, aby mu položil závažnou otázku: Co musí dělat, aby dostal věčný život. Je jako zákazník v obchodě. Když zaplatí požadovanou sumu, dostane příslušné zboží. Ježíš ale tuto kalkulaci odmítá.

Dnešní úryvek z evangelia klade otázku, z jakého důvodu člověk koná dobro, když vlastně nemusí. Odpověď, že proto, že mu to Bůh nařizuje, není pravdivá. Ani odpověď, že Bůh mu slibuje velikou odměnu.

Bůh člověka k ničemu nenutí, Bůh člověka zve k soužití s ním. A dává mu svobodu, aby se mohl rozhodnout tak či tak.

Člověk nekoná dobré skutky, neplní přikázání, aby za to dostal věčný život. Nekoná dobro pro odměnu, nýbrž pro dobro samé. Konal by je, i kdyby mu žádná odměna nekynula, i kdyby nebyl žádný posmrtný věčný život, i kdyby mělo jeho smrtí všechno skončit.

Důvod pro konání dobra je úplně jiný. Člověk koná dobro, protože je to dobré. Ne pro odměnu. Jestli mu Bůh nějakou dá, přijme ji, ale ona není motivem dobrého jednání.

Bůh nenabízí odměnu tomu, kdo koná dobré skutky, nýbrž každému. Na to se můžeme spolehnout. Uzavřel s námi lidmi smlouvu, která nikdy nemůže být zrušena, smlouvu, podle které on bude naším Bohem a my budeme jeho lidem. Když se člověk vydá na cestu zla a hříchu a odmítá Boží dar, Bůh přesto od smlouvy neodstoupí.

Ježíš onoho člověka neodmítl, naopak mu vydává dosti obsáhlé vysvětlení.

Co musím dělat, abych dostal věčný život? Má cíl, kterého chce dosáhnout, a chce za něj zaplatit, i když ne zas příliš. Chce si ho prostě koupit. Bůh ale nic neprodává. Bůh nabízí a dává jedině zadarmo.

Když člověk vidí velikost Božího daru, tak s radostí plní všechna přikázání, ne aby za to něco dostal, nýbrž protože už dostal.

To je základní motiv mravního jednání. To je důvod, proč člověk jedná dobře, proč koná dobro. Stačí, aby aspoň maličko pochopil velikost Božího daru, aby jej aspoň trošičku pochopil, a dá se uchvátit dobrem a mravností.

Farnost Dolní Počernice

ŘÍMSKOKATOLICKÁ DUCHOVNÍ SPRÁVA FARNOSTI U KOSTELA NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

Číslo účtu

2400040748/2010, Fio Banka

Kontakty

Třída Národních hrdinů 71

190 12 Praha 9 – Dolní Počernice

administrátor farnosti

P. Libor Ovečka, tel: 732 944 964

© 2024 ŘÍMSKOKATOLICKÁ DUCHOVNÍ SPRÁVA FARNOSTI U KOSTELA NANEBEVZETÍ PANNY MARIE