Příprava obětních darů III
Je velmi dobře, když dary ke mši svaté - chléb a víno - přinášejí k oltáři věřící, protože tak vyjadřují svou spoluúčast na eucharistické oběti, kterou církev slaví. Tento průvod navíc symbolizuje církev putující, která je na cestě za svým Pánem. Znázorňuje také, že se odevzdáním něčeho svého chceme stát podobnými Kristu, který ve mši pro nás dává sám sebe.
V průvodu s dary k eucharistii je možné přinášet také věci pro chudé nebo peníze, ačkoli dary pro chudé může být vhodnější přinést mimo mši svatou. Tyto jiné dary se nikdy nedávají na oltář, ale vždy na jiné vhodné místo.
Pokud se přinášejí peníze ze sbírky konané přímo při mši, je nejlepší tuto sbírku vykonat těsně před průvodem s dary, protože gesto vzdání se něčeho pro druhé a pomoci potřebným patří skutečně nejlépe do této části mše. I když se sbírka obcházením kostela s košíčkem či zvonečkem protahuje, nesmí se v ní pokračovat, když už se kněz u oltáře začal modlit modlitbu nad dary, neboť se modlí nejen za sebe, ale za všechny a je nezbytné, aby se přítomní nerozptylovali v naslouchání jeho slovům, aby jejich odpověď "amen" mohla být pravdivá.
Vybírání peněz do košíku ovšem trvalo příliš dlouho a mezitím pokračovala liturgie. U nás je tento problém vyřešen tím, že příspěvek věřících je zahrnut v penězích poslaných na účet farnosti.
Během přinášení darů ostatní věřící sedí (není žádný důvod stát) a společně se k průvodu připojují zpěvem písně k přípravě darů.
Při děkování Bohu za dary chleba a vína kněz říká:
Požehnaný jsi, Hospodine, Bože celého světa. Z tvé štědrosti jsme přijali chléb / víno, který ti přinášíme. Je to plod země / révy a plod lidské práce a stane se nám chlebem věčného života / nápojem duchovním.
Chléb má být nekvašený, z pšeničné mouky. Používáme hostie vyrobené průmyslově nebo chléb upečený farníky doma.
V případě nouze se použije i chléb kvašený.
Recept na nekvašený chléb
700 g hladké mouky – 300 g celozrnné mouky – 2 kávové lžičky soli – 625 ml vody – 5 lžic olivového oleje
1. Do mísy nasypte obě mouky a sůl, udělejte jamku a přilijte vodu s jednou nebo dvěma lžícemi olivového oleje. Hněťte asi 20 minut, abyste získali pěkné hladké těsto.
2. Nechte těsto hodinu odstát a poté jej asi pět minut znovu propracovávejte. Nechte odstát dalších 30 minut.
3. Předehřejte troubu na 260 °C. Rozdělte chléb na 6 kuliček a zploštěte je, jako kdybyste dělali placičky.
4. Kuličky potřete zbylým olivovým olejem a dejte péct do trouby asi na 15-20 minut, v polovině pečení placičky obraťte.
Celebrant přilévá do vína vodu, maximálně jednu třetinu. Toto spojení vody a vína připomíná smrt Kristovu na kříži, při které z jeho probodeného srdce vyšla voda a krev.
Přitom kněz říká potichu:
Jako se tato voda spojuje s vínem, tak ať jsme spojeni s Božstvím věčného Slova spojeného s naším lidstvím.
Požehnaný jsi, Hospodine, …
Víno má být vyrobeno z hroznů vinné révy. Je bílé nebo červené, ovšem červené se obtížněji pere z oltářních textilií.